Header image  
Knowledge is power. Share it.  
  HOME   |  
 
 
ENERGIA A JÖVŐNK

Járuljunk hozzá egy fenntartható jövohöz!

http://www.futurenergia.org/ww/hu/pub/futurenergia2007/homepage.htm

Energia a Jövőnk iskolai versenyt az Európai Iskolahálózat és a PlasticsEurope, a muanyaggyártók szövetsége közösen szervezi. A program célja, hogy felkeltse a diákok érdeklodését az energiaával kapcsolatos témák iránt, illetve hogy megismerjék a korszeru anyagok (pl. muanyag) szerepét az energiatakarékosságban.

Az „Energia a Jövőnk” projektről


Az „Energia a Jövonk” iskolai program második évében továbbra is támogatja és ösztönzi az energia témakörének iskolai oktatását. A program célja, hogy felvilágosítsa a diákokat arról, hogy energiafogyasztási szokásaink hogyan befolyásolhatják az éghajlatváltozást illetve, hogy az olyan korszeru anyagok mint a muanyag, mennyiben energiatakarékosak és hogyan teremthetnek egy fenntartható jövot.

Számos online feladattal szeretné a projekt a diákok viselkedését tudatossá tenni és ezáltal elérni, hogy a résztvevok hatást gyakoroljanak közvetlen környezetükre, családjukra és a helyi közösségekre.

Program
Az „Energia a Jövonk” iskolai program nemzeti tanterven alapul és az alábbi tantárgyakba illesztheto: természettudomány, nyelvek, muvészet, földrajz, történelem, és számítástechnikai ismeretek. Tanároknak javasoljuk, hogy egyszerre több tantárgyba integrálják az online feladatokat és a versenyt.

A program három alapterülettel foglalkozik:

  • Energiahatékonyság: kivitelezés és anyagválasztás energiafogyasztásunkra gyakorolt hatásai
  • Éghajlatvédelem: mindennapi életünk során hogyan csökkenthetjük a melegházhatást eloidézo gázok kibocsátását
  • A források kiaknázásának hatékonysága: magánemberként hogyan segíthetünk természeti kincseink megorzésében?

Osztálytermi tevékenységek és versenyek

A program 7 és 20 év közötti diákok számára szól, akik az EU tagállamainak, tagjelölt országainak és az EFTA országoknak az állampolgárai.

A cél elérése végett az iskolai program számos tevékenységet kínál, melyek céljai a következok:

  • a program fobb témáinak megismertetése a diákokkal: energiahatékonyság, éghajlatváltozás és a források kiaknázásának hatékonysága
  • az osztályok energiával kapcsolatos témákat dolgozhatnak fel rajzos, írásos vagy multimédiás formában
  • pozitív példákon keresztül a diákok megismerhetik az energiatakarékosság fontosságát
  • kiértékelhetik és megvitathatják, hogy a design és a különbözo anyagok milyen mértékben energiatakarékos
  • kiértékelhetik és megvitathatják a természetes és megújuló energiaforrások elonyeit és hátrányait
  • az anyagok és az energia világának alapismereteit sajátíthatják el
  • energiafogyasztási szokásaikat segít megváltoztatni és/vagy javítani. 

Az iskolai program négy online tevékenységbol és versenybol áll, melyek útmutatókkal vannak ellátva:

1. A FuturEnergia Hos ábrázolása

Három fos csapatok (7-14 évesek)lerajzolják a vicces rajzfigurának, a FuturEnergia Hosének fobb jellegzetességeit és leírják jellemzo tulajdonságait, életmódját, stb.

2. A FuturEnergia Hos kalandjai

Öt címmel és rövid leírással ellátott ‘témát’ javaslunk a honlapon, melyek a tréfás rajzfigura egy egy életjelenetét ábrázolják, és amiket a három fos csoportok könnyen feldolgozhatnak (7-14 évesek), mégpedig kétféleképpen:1) írnak egy forgatókönyvet mely a kiválasztott témát meséli el, vagy pedig; 2) rajzolnak egy max. 10 képbol álló képregényt, melyet aztán feltöltenek a honlapra.

3. Szeretnél hos lenni?

Három fos csapatok (14-20 évesek) kiválasztanak egyet a honlapon található feladatok közül, melyrol online kutatást folytatnak. Arra kell megoldást találniuk, hogy hogyan lehet az adott helyzetet elkerülni, például alternatív életmóddal 1)videó klip, vagy 2) multimédiás prezentáció (fényképek és/vagy rajzokkal) formájában. A pályázat angolul, franciául vagy németül készüljön és legyen egy olyan része is, mely igazolja a diákok kutatómunkáját.

4. Online társalgások

Egy szakérto és a kiválasztott iskolák diákjai társaloghatnak bizonyos, az iskolai tananyagokhoz szorosan kötodo témákról. Az online beszélgetésekben 12 és 20 év közötti diákok vehetnek részt. A chat adott digitális oktatási tananyaghoz kötodik így az osztályban is meg lehet beszélni a témát és ki lehet választani a tetszoleges kérdést. A társalgásokat egy dokumentumban foglaljuk össze, melyeket a honlapon teszünk közzé. Ez lehetové teszi a honlapra látogatóknak, hogy részletesen megismerhessék az adott témát és az online beszélgetést.

Általános információk

z Az „Energia a Jövonk” iskolai programot az Európai Iskolahálózat szervezi a PlasticsEurope megbízásából.

A PlasticsEurope Európa egyik legnagyobb kereskedelmi szövetsége, melynek székhelyei Brüsszelben, Frankfurtban, Londonban, Madridban, Milánóban és Párizsban találhatók. Európán belül több muanyaggyártóval állunk kapcsolatban és több mint 100 partnervállalattal kereskedünk, és mi biztosítjuk az EU 27 országának polimerjének több mint 90%-át, nem beszélve Norvégiáról, Svájcról, Horvátországról és Törökországról.

Az Európai muanyagipar - összességét tekintve – nagy mértékben hozzájárul az európai jóléthez azáltal, hogy innovációra és az állampolgárok életminoségének javítására kínál lehetoséget, illetve elosegíti az eroforrások hatékony felhasználását és a környezetvédelmet is. Több mint 1.6 millió ember dolgozik körülbelül 50.000 vállalatnál (leginkább kis és középvállalkozásokról van szó a feldolgozóiparon belül) melyek éves forgalma meghaladja a 280 milliárd eurót.

A muanyagipar magába foglalja a polimer gyártását – melynek felelose a PlasticsEurope , feldolgozását - az EuPC által és a gépek gyártását - az EUROMAP által. További információkért látogasson el az alábbi honlapokra: www.plasticseurope.org  www.plasticsconverters.eu   www.euromap.org

Az Európai Iskolahálózat (EUN) 28 európai ország oktatási minisztériumát tömöríto konzorcium, mely jelentos európai oktatási honlapokkal és korszeru információs és kommunikációs technológiákkal (IKT) igyekszik új irányt adni az iskolai oktatásnak. 1997-es megalakulása óta az Európai Iskolahálózat (EUN) vezeto szerepet tölt be az európai dimenzió iskolai népszerusítésében, projektek, versenyek, információcsere és az innovatív kommunikációs eszközök segítségével, melyet európai tanárok, diákok, fejlesztok, kutatók és politikai döntéshozók együttesen alakítanak.

Az “ Energia a Jövonk” iskolai programmal kapcsolatos egyéb kérdésekkel forduljon hozám bátran az alábbi címen: bjohnnyus@gmail.com

További információért kérjük látogasson el a projekt honlapjára:
http://www.futurenergia.org/ww/hu/pub/futurenergia2007/homepage.htm