Header image  
Knowledge is power. Share it.  
  HOME   |  
 
 
Ünnepeljük együtt az iskolában Európa 50. születésnapját!


2007. szeptember 3-án az Európai Iskolahálózat az Európa Múzeumával közösen megnyitotta az „50 éve együtt a sokféleségben” iskolai versenyt, melynek célja, hogy megismertesse a diákokkal Európa kulturális értékeit, az európai integráció fobb állomásait, valamint az elmúlt 50 év különbözoségét az egységben.
Az Európai Unió 50. születésnapja alkalmából a verseny szeretné az iskolai oktatásban népszerusíteni és támogatni az európai állampolgári ismereteket.

A verseny célcsoportja

EU 27 tagországából minden iskola illetve oktatási intézmény részt vehet a versenyben. Diákcsoportok több iskolai tantárgyat illetve tantermi tevékenységet magába foglaló pályázattal jelentkezhetnek. Minden csoportnak két vezeto tanára legyen.

A verseny témája

A verseny témája:“50 éve együtt a sokféleségben”. A versenyre beküldendo pályázat esszé és egy vizuális kompozíció legyen. Az esszének az alábbi kérdésre kell választ keresnie: „szerinted melyek azok a jelentosebb kihívások, melyekkel az Európai Uniónak szembe kell néznie a következo 50 évben? Hogyan tudja kezelni vajon ezeket a problémákat?” A vizuális ábrázolás „Európa a hétköznapokban” témáját dolgozza fel.

Díjak

A díjak többek között egy brüsszeli utazást tartalmaznak, mely során Európa Múzeumának meglátogatására is sor kerül 2008. márciusában. Összesen 27 nyertes csapat kerül ki a versenybol, minden EU tagországból egy. Minden nyertes csapatot két tanár kísérhet el az útra.

A verseny honlapja

A verseny honlapja a versennyel kapcsolatos információkat, online eszközöket, valamint számos oktatási tananyagot tartalmaz, melyek segítségül szolgálnak a témára való céltudatos felkészülésben. Mindezt 26 nyelven és különbözo formátumokban lehet elérni: linkek, learning objects, kvízek és webquests. A verseny honlapjának URL-je http://www.50years.eun.org/

Általános információk

Az „50 éve együtt a sokféleségben” iskolai versenyt azEurópai Iskolahálózat szervezi az Európa Múzeuma megbízásából.

Az Európai Iskolahálózat(EUN) egy olyan egyedülálló non-profit nemzetközi szervezet, amelynek munkájában 28 európai ország oktatási minisztériuma vesz részt. Az EUN európai oktatási honlapokkal és innovatív technológiákkal igyekszik új irányt adni az iskolai oktatásnak. Az Európai Iskolahálózat az IKT (Infokommunikációs technológiák) iskolai használatát ösztönzi Európa szerte, mind a politikai döntéshozók, mind pedig az oktatási szakértok körében.

A non-profit Európa Múzeumának két vezetoje Belgium volt minisztere, Ms Antoinette Spaak és Mr. Karel Van Miert, az Európai Bizottság egykori alelnöke. Az Európa Múzeuma  egy olyan kulturális intézmény, melynek küldetése, hogy megmutassa közös civilizációnk gyökereit, és hogy létrehozzon  egy Európai Múzeumot Brüsszelben. “Ez a mi történelmünk: 50 éves Európai Kaland” címu kiállítással nyílik meg a múzeum.

Az „50 éve együtt a sokféleségben” iskolai versennyel kapcsolatos bovebb információk a honlapon találhatók: http://www.50years.eun.org/ A versennyel kapcsolatos további kérdésekkel forduljon hozzám bátran e-mailben: bjohnnyus@gmail.com